Световен ден без тютюнев дим е днес

Написана от  Четвъртък, 31 Май 2018 08:23
По инициатива на Световната здравна организация (СЗО) от 1988 г. насам всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене.
 Тази година той се провежда под мотото „Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания“,
Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.
Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърдечносъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите на така нареченото „пасивно пушене”. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите, е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак).
Поради тези причини Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави.
През 2012 г. България въведе забрана за тютюнопушене на обществени места. СЗО прикани всички страни да обмислят още по-строги мерки за борба с порока. Те включват ограничаване на сцените с тютюнопушене във филмите за подрастващи, въвеждане на антиреклами за вредния навик преди прожектирането им и др.


Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси