Лайънс клуб – Панагюрище организира безплатни прегледи за гръбначни изкривявания на ученици. От наблюдение се нуждаят 1/3 от прегледаните деца

Написана от  Сряда, 25 Април 2018 06:20

Над 170 деца от втори клас (от около 200) от училищата на територията на общините Панагюрище и Стрелча бяха безплатно прегледани за гръбначни изкривявания.
Профилактичните прегледи се правят за трета поредна година и обхващат всички ученици от 2 клас. Инициативата на местния Лайънс клуб се проведе от 27 март до 17 април.
Прегледите бяха извършени от екип специалисти, включващ ортопед д-р Николай Николов, д-р Любомир Димитров и д-р Диана Авелова, членове на клуба. На родителите на всеки ученик, преминал прегледа, се издава бланка със заключение и препоръки.
По първоначално направен анализ на резултатите е видно, че една трета от прегледаните деца се нуждаят от наблюдение, а осем деца са с напреднал тип сколиоза и са насочени за активно лечение.
На останалите около 30 деца, отсъствали по време на прегледите, е предоставена възможност да бъдат прегледани в кабинетите на д-р Николай Николов в удобно за родителите време.
До момента инициативата е обхванала над 1000 ученика в начален етап.
Гръбначните изкривявания при децата най-често се появяват вследствие на мускулен дисбаланс - намалена сила и еластичност на определна мускулна група спрямо друга. Много е важно ранното диагностициране на проблема, тъй като тогава процесът е обратим и е възможно напълно възвръщане на правилната стойка и добрия мускулен баланс между мускулите на тялото. Ако не се обърне внимание, процесът може да се задълбочи и да се засегнат формата и структурата на самите прешлени, вследствие на което, гръбначното изкривяване се превръща в структурно.Причините за появата на изкривяванията са различни: неправилна стойка; слаба мускулатура на тялото, поява на мускулен дисбаланс между гръбна и коремна мускулатура; неправилно натоварване при спортни занимания; костни и нервно-мускулни заболявания; тежки ученически раници.
Членовете на Лайънс клуб - Панагюрище са си поставили за цел да разработят дългосрочна скринингова програма за профиклактика и проследяване на гръбначните изкривявания при децата в двете общини, както и препоръки към родителите и заинтересуваните държавни и обществени организации за превенция на тези тип заболявания.
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси