Положителни са тенденциите в храненето на децата в детските градини, съобщават от РЗИ -Пазарджик

Написана от  Петък, 03 Ноември 2017 08:45
От началото на 2017 г. до средата на октомври здравни инспектори от РЗИ извършиха систематичен контрол в детски млечни кухни, детски градини,
 учебни заведения и центрове за настаняване от семеен тип на територията на област Пазарджик.
При проверките експертите обърнаха особено внимание на съответствието на данните от калкулационните ведомости и седмичните менюта, спазването на нормите за дневени енергиен прием и приема на основни хранителни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати.Извършени 69 проверки  в детски градини и 3 проверки в  млечни кухни. Контрол бе осъществен също в двата центъра за настаняване от семеен тип в Пазарджик и в Дневен център за деца и възрастни хора с увреждания в гр. Панагюрище.
Изпълняват се изискванията на Наредба № 2/2013г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 г.Храната се приготвя по предварително изготвени седмични менюта по рецептурник, при спазване на средните енергийни потребности и нормите за прием на пълноценен белтък, мазнини и въглехидрати. Оценката е извършена на база седмични менюта и калкулационни ведомости.
 Оценката, направена от здравни експерти на 112 сезонни менюта, заедно с калкулационните ведомости от детските заведения на територията на област Пазарджик показват, че менютата са разнообразни, с включени представители на всички хранителни групи – млечни храни, пълнозърнести продукти, риба, месо и др. Предлагането на пресни плодове достига препоръчителните норми. Във всички детски заведения се предлага плод в 10 ч., като подкрепителна закуска. Все още е недостатъчно предлагането на пресни зеленчуци.
Директорите на детските градини споделят за трудности при изготвяне на менютата, отговарящи на наредбите за здравословно хранене, поради ниския дневен оклад, който е в диапазона 1,80 – 2,20 до 2,50 лв. За констатирани нарушения на Наредба № 6/2011г. от 2011г. за здравословно хранене на децата от 3 до 6 години в детските заведения е връчен 1 акт за административно нарушение.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси