Октомври - световен месец за борба с рака на гърдата

Написана от  Неделя, 08 Октомври 2017 18:18
Месец октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата през далечната 1985 година.
В самото начало идеята е да се популяризира мамографията като ефективно средство за ранно откриване и лечение на коварното заболяване.Днес хиляди хора по света възприемат октомври като месец за активни разяснителни кампании относно причините, превенцията и лечението на болестта.
Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Открит навреме, е лечим в над 90% от случаите. Тъй като първите симптоми остават незабелязани - не може да се опипа и не предизвиква болка, се налага провеждане на скриниг. В целия свят за ранната диагностика на рака на гърдата се използва мамография на двете гърди. Мамографията е специфичен метод, при който с преценено ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Резултатите и тяхната оценка се архивират за дълъг период, което дава възможност за проследяване на евентуалните промени в структурата на млечните жлези.
 Статистиката у нас показва, че около 3500 жени се диагностицират с рак на гърдата, а над 1200 умират всяка година, но всички се борят за живота си, въпреки немалкото административни проблеми, които срещат по пътя към своето оцеляване.


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси