Две в едно в Бъта - Празник на шарената сол и празник на селото. Президентът Р.Радев изпрати поздравителен адрес

Написана от  Вторник, 08 Май 2018 16:15
Тази година Празникът на шарената сол в село Бъта се проведе на 5 май и се съчета с празника на селото - Гергьовден,
чийто сценарий включваше великолепен концерт на 30 самодейни състава от област Пазарджик и ообласт Пловдив. Някои от читалищата и сдруженията гостуваха в Бъта за седми пореден път, като участваха и в концерта, и в кулинарното състезание, което се проведе преди обяд.
13 маси с вкусотии трябваше да оцени журито, в чийто състав имаше японка, журналист и ученичка. Японката бе със своя съпруг, който също бе поканен да дегурстира. Семейството има фейсбук приятелство с библиотекаря на Читалището в селото Мария Кършева. Двамата с удоволствие приели поканата да гостуват в Бъта, тъй като са пристрастни към българския фолклор - той свири на гайда, а тя пее и дори малко говори български език.
Другите двама членове на журито бяха журналистката Мария Тонева, дъщеря на непрежалимата Гита Деянова, и певческият талант Виктория Манева, която тази година спечели специалната награда "Живият пламък" на Националния конкурс „Родолюбие“ в Панагюрище през април, а през май грабна златен медал и Голямата награда на Националния конкурс "Петнадесет лалета" в гр.Хисар.

За най-вкусно и красиво поднесена шарена сол журито класира на първо място ТД „Шипка“ - Пловдив, на второ място Клубът  на пенсионера от с. Мало Конаре, а на трето Читалището в с. Лесичово.
За най-вкусно и добре аранжирано ястие първа награда получи   Читалището в с. Цар Асен, втора награда Сдружение „На орището“ от с. Попинци, Панагюрска община, а трета Клубът на пенсионера в с. Сарая.
За най-красиво подредена маса класирането бе:
1. Читалището в с. Овчеполци
2.  Клуб на инвалида, с. Свобода

3.  Читалището в с. Боримечково
Специална индивидуална награда спечели Дечка Атмаджова от Бъта, която бе поднесла смокиново сладко в тестени лъжички. Японката от журито бе категорична в номинацията си, веднага след като си хапна и сладкото, и лъжичката.
След журито всички похапнаха и масите бързичко се опразниха от доволните гости.

Кметът Георги Александров, който е и председател на НЧиталище „Н. Й. Вапцаров - 1927“, приветства всички и връчи на Жечка Сиводошева подарък по повод нейното пенсиониране след 42 години работа в културната институция. Доскоро Жечка Сиводошева бе секретар на читалището в Бъта и едновременно художествен ръководител на Ансамбъл "Иглика".
Сред официалните гости на празника в Бъта бяха депутатите Йордан Младенов и Надя Клисурска от БСП, председателят на Областната организаци на БСП - Пазарджик Петя Цанкова,, председателят на Общинската организация на БСП Светлана Парашкевова, сем. Веселина и Николай Ралчеви, които ще изградят рафинерия в селото, и др.

Президентът на Р България ген. Румен Радев изпрати поздравителен адрес към празнуващите.

От община Панагюрище в концерта се включи певческа група „Китка“ към читалище „Виделина-1865“, овации събраха децата от Танцов състав „Бътава“ към Читалището в село Бъта и от Мажоретния състав към СУ „Н. Бончев“ с хореограф Мария Бензарова. 
Много овации събраха и дамите и господата от пловдивски състав за стари градски песни и танци, които изпълниха салонен танц, облечени в официални костюми. Аплодисменти спечелиха и децата от Боримечково. С грацията си съставът впечатли публиката. Оказа се, че децата от Боримечково си нямат хореограф и сами са си направили състава към местното читалище.

Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси