Кукери гониха злото в село Оборище, самодейците спечелиха първо място за артистичност на фестивала „Кукове Раковски 2018“

Написана от  Неделя, 11 Февруари 2018 20:11
Дрънчене на звънци огласи днес с.Оборище. Кукерска група „Рогач” при НЧ”Св.Св. Кирил и Методий-1912” разигра традиционния за селото обичай.
На 10 февруари момчетата от кукерската група, чийто ръководител е Иван Караатанасов, спечели първо място за артистичност на XVIII международен фестивал на кукерските и маскарадните игри „Кукове Раковски” 2018 г . Мъже и жени на възраст от 3 до 83 години,маскирани като персонажи от българския фолклор, изпълниха улиците на града, за да
прогонят злото и болестите по хора и животни.
Фестивалът има състезателен характер и участниците са оценявани от шестчленно жури  от фолклористи и етнографи начело с доцент Ангел Янков.
Следващите изяви на Кукерска група „Рогач“, с.Оборище, са на 18 февруари в село Калугерово, на 17 март в село Попинци на XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри  и на 18 март гр. Стара Загора, където ще се проведе XX Фестивал на маскарадните игри, съобщи Маргарита Наплатанова от НЧ „Св.Св.Кирил и Методий -1912“.
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси