Борислава и Кръстьо Тютюнджиеви Борислава и Кръстьо Тютюнджиеви oshtepan.com

Спортният деятел Борислава Тютюнджиева навърши 87 години

Написана от  Четвъртък, 18 Януари 2018 20:45
За поколения панагюрци семейство Борислава и Кръстьо Тютюнджиеви 
са две половинки на едно цяло. И двамата са учители, спортисти, граждани на Панагюрище с безспорни заслуги  за развитието на спорта.
Днес – 18 януари, Борислава Стоянова Тютюнджиева навърши 87 години.
Тя е родена в Русе, където учи в шивашки техникум. След това завършва ВИФ, днешната Национална спортна академия. Още като първокурсничка се запознав с Кръстьо Тютюнджиев от Панагюрище. Сближават се около година по-късно като национални състезатели по лека атлетика. Тя станала национален шампион на 80 м с препятствия и вицешампион на 100 и 200 м, а той бил в разширения състав на националния отбор, където се изявявал на 110 м с препятствия. Събира ги лекоатлетическата писта, където се срещат. 
След завършване на висшето си образование Борислава може да избира къде да бъде разпределена - София, Пловдив, Русе. Тя предпочита Панагюрище. Пристига в малкия средногорски град в късното лято на 1954 година с два куфара – в единия с малко дрехи, а другият пълен с учебници. Кръстьо е подготвил всичко – намерил ѝ е квартира, работа в гимназията „Нешо Бончев”.
И
 на 26 декември 1954 г. двамата създават семейство. 
Последвали години на активна работа. И двамата имат по над 30 години трудов стаж в панагюрската гимназия „Нешо Бончев”. За работата си като учители и двамата са награждавани с орден „Кирил и Методий” – Кръстьо с първа степен, а Борислава с втора степен. И двамата имат по 32 випуска ученици.
Освен с атлетика и гимнастика, в панагюрската гимназия Борислава Тютютнджиева занимава младите и с народни хора. Държи всеки ученик да научи да играе поне 3 танца, защото е убедена, че те са за цял живот.
Панагюрци познават Борислава Тютюнджиева не само учител, а и като общественик, тъй като 3 мандата е общински съветник, а един път става и окръжен съветник, председател на жените в града от края на 60-те години до началото на 70-те и зам.- председател от 1992 година до 2005-та.
От години, та до днес, Борислава Тютюнджиева е доброволец в общинската структура на Български червен кръст – Панагюрище.

Оценете
(8 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси