Преместиха лалугерите от дъното на строящия се край Панагюрище язовир "Луда Яна" в с.Панагюрски колонии

Написана от  Събота, 28 Юли 2018 17:50
96 лалугери, открити на дъното на строящия се край Панагюрище язовир „Луда Яна“,
са преместени в района на село Панагюрски колони ,съобщиха от Министeрството на регионалното развитие и благоустройството. Смяната на местообитанието им се е наложила, тъй като досегашното попада в границите на строителната площадка на язовира. След планираното за 2019 г. завършване на "Луда Яна" обитаваното досега от животните място ще се намира под вода.
Колонията е преместена от екип от учени на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и от Българска академия на науките на подходящо място в рамките на защитена зона от Европейската екологична мрежа Натура 2000. Новият дом ще осигури всички необходими условия за оцеляване на лалугерите в дългосрочен план. За временни укрития на животните до пълната им адаптация на място са изкопани дупки, които да послужат за временни укрития. 
Последващият мониторинг показва, че те се приспособяват успешно.
Язовир „Луда Яна“ се изгражда в рамките на финансирания от Световната банка „Проект за развитие на общинската инфраструктура“, който бе одобрен в средата на 2009 г.. Изкуственото езеро ще бъде с обем 20 млн. куб. м и височина на стената 50 м. Към него ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. С пускането на язовира в експлоатация ще се осигури непрекъснатост на водоподаването на хората от Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, мина „Радка", площадките на „Оптикоелектрон” и „Асарел”. 
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси