По-малко ток са харчили битовите клиенти в Югоизточна България този януари, спрямо миналогодишния oshtepan.com

По-малко ток са харчили битовите клиенти в Югоизточна България този януари, спрямо миналогодишния

Написана от  Петък, 09 Февруари 2018 18:26
Средното потребление на битовите клиенти в Югоизточна България през януари 2018 г. е 400 kWh, което е 17,8% по-малко спрямо година по-рано,
когато е било 487 kWh. Данните на EVN показват, че нивата на потребление за януари 2018 г. са както следва:
·         Консумация на електроенергия до 300 kWh имат 51% от клиентите. При тях средната стойност на фактурата за януари 2018 г. е 22,43 лв.
·         Консумация на електроенергия от 301 до 1000 kWh имат 41% от клиентите. Средната стойност на фактурата за януари 2018 г. при тези клиенти е 106,58 лв.
·         Консумация на електроенергия над 1000 kWh имат 8% от клиентите. Средната фактура за януари 2018 г. при тези клиенти е 256,78 лв. За сравнение тази група през януари 2017 г. е била почти двойно по-голяма или 14% от всички клиенти.
Данните са усреднени и не могат да се отнесат автоматично към всеки отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. Във всички посочени данни не са включени клиентите, които имат нулево потребление на електроенергия.
Определящо за консумацията е начинът на отопление на клиентите, както и температурите на времето, които през януари 2018 г. бяха по-високи спрямо година по-рано. В планинските райони, където традиционно се ползват дърва за отопление, потреблението и фактурите са по-ниски сравнено с други области, в които най-честият начин за отопление е чрез електроенергия.
EVN България припомня някои лесни стъпки за разумно потребление на електроенергия:
-       не покривайте отоплителните уреди с дрехи или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават и да увеличавате разхода им на енергия
-       проветрявайте помещенията за кратко, така че да запазите топлината на стените, за да не е нужно отоплителните уреди да наваксват в интензивен режим на работа
-       намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома.
-       избягвайте да ползвате малки вентилаторни печки продължително време
-       ползвайте готварски съдове с диаметър близък до този на котлоните
-       изключвайте готварските уреди 5-10 минути преди да е готово ястието, за да ползвате остатъчната им топлина
-       не поставяйте отоплителни тела в близост до хладилник.


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси