При изгубване или унищожаване на трудова книжка нова ще се издава въз основа на писмено заявление-декларация

Написана от  Четвъртък, 28 Декември 2017 23:04
Работниците и служителите ще подават писмено заявление-декларация за издаване на нова трудова книжка в съответната дирекция “Инспекция по труда“.
 Тези промени в Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, които са част от административната реформа на кабинета, бяха приети от Правителството на 28 декември, съобщиха от Пресслужбата му. Досега документът се издаваше въз основа на молба.
Писменото заявление-декларация се подава, когато трудовата книжка е изгубена или унищожена. В него са посочва кой е изгубил документа (работникът/служителят или работодателят) и се посочват данни за работодателите, при които е работило лицето.
Трудовата книжка е документ, който в очите на повечето работодатели е нещо архаично, останало от отминалите вече аналогови времена. И това не е без основание. В крайна сметка, повечето данни, вписани в нея, са получени от държавната администрация по други канали – справка по чл.62 от КТ, декларации образец 1 и 6 и пр.
Работодателят обаче няма достъп до базата данни, с която разполагат НАП и НОИ, и това дава на трудовата книжка полезност в много случаи. На първо място, тя е единственият документ, който удостоверява придобития трудов, а не осигурителен стаж. С нея може да се докаже реална продължителност на опит в дадена професия – дали за нуждите на определяне на клас за прослужено време (също една архаичност, но това е тема на друг анализ) или когато това е необходимо при придобиване на някаква правоспособност. Освен това работодателят няма откъде другаде да научи дали новоназначеният му служител е придобил право на ползване на платен отпуск, или не. На второ място, в трудовата книжка се вписват наложени запори върху доходи от трудовото правоотношение. Тази информация е важна, тъй като при наложен запор работодателят отговаря солидарно със служителя за сумата, която би трябвало да бъде удържана. Вписват се и всякакви обезщетения, изплатени на служителя във връзка с прекратяването на трудовото правоотношение.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси