метални вторични суровини метални вторични суровини obiavibg.com /симка вляво/ и bnews.bg /сн.вдясно/

От днес влезе в сила забраната физически лица да предават скрап в пунктовете за вторични суровини

Написана от  Неделя, 13 Юли 2014 19:23
Цяла седмица при нас беше лудница, сподели вчера в неофициален разговор работеща във фирма за изкупуване на вторични суровини в Панагюрище. Причината – от днес, 13 юли, влезе в сила забраната
 физически лица да предават скрап в пунктовете за вторични суровини.
На 12 юли представител на екипа на oshtepan.com стана свидетел на многобройни леки автомобили (тук-там и някои бус), които се изчакваха, за да влязат в пункта за предаване на метални вторични суровини.
Преди време председателят на Българската асоциация за рециклиране (БАР) Борислав Малинов каза пред национални медии, че промяната в закона ще засегне близо 600 000 души, основно социално слаби и необразовани хора, които редовно събират метални суровини, за да се препитават.
От днес с метални суровини трябва да търгуват само предприятия, а хората ще трябва да карат металните отпадъци на общински площадки. Такива обаче няма в община Панагюрище. И не само в нашата община не са изградени такива.
Забраната физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали бе въведена през 2012 г. с цел да се спрат кражбите от обществената инфраструктура, както и да секнат посегателствата срещу частни домове. На фирмите и общините бе даден двегодишен гратисен период, за да се подготвят за новите изисквания. Но те пак се оказаха неподготвени.
Затова имало вече подготвена поправка в Закона за управление на отпадъците, но пък няма действащо Народно събрание, което да я приеме.
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

1 коментар

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси