Следвайте ни и в социалните мрежи:

Работните места за специалисти с висше образование, обявени тази седмица в Дирекция "Бюро по труда"- Панагюрище, са:
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ"АД

               гр. Панагюрище
ПРОДАВА СЛЕДНОТО УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
ДНЕС /19 февруари/ звездобройците ще могат да се възхитят на явлението супер снежна луна. В 17.55 часа българско време на небето ще се покаже най-голямата и ярка Луна за тази година.
На 15 февруари в залата на 79 СУ "Индира Ганди" в София се проведе изпит по таекуон-до за степени до 4 гуп.
На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на тогавашна София е изпълнена присъдата, издадена срещу Васил Иванов Кунчев – смърт чрез обесване.
     При рутинна проверка на улица в Панагюрище местните полицаи установили, че 17-годишен тийнейджър от село Оборище

Навършват се 120 години от освещаването на българската Желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул

Написана от  Събота, 08 Септември 2018 11:15
След цялостна реставрация в първите дни на януари 2018 г българската Желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул отново отвори врати за богослужение.
Тя е един от най-значимите български културно-исторически паметници. Осветена е на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф I заедно с митрополитите на Княжество България.
През 1849 година българинът княз Стефан Богориди, който е влиятелен османски държавник, подарява за български черковни нужди голям двор с 3 постройки – една дървена и две каменни, в цариградския квартал „Фенер“, на самия бряг на Златния рог, близо до седалището на Вселенската патриаршия.
На 17 октомври 1849 година е издаден официален султански ферман,
позволяващ на българите да имат собствен молитвен дом
.

Долният етаж на подарената от Богориди дървена къща е превърнат във временен параклис и е тържествено осветен на 9 октомври 1849 г. По-късно параклисът прераства в самостоятелен храм, известен като Дървената църква.
Истинското строителство на желязната църква започва на 27 април 1892 г., когато Екзарх Йосиф I полага основния камък.Автор на проекта е османският архитекст от арменски произход Ховсеп Азнавур.
Тъй като теренът е нестабилен архитектът предлага конструкцията на църквата да бъде от предварително изготвени сглобяеми железни плоскости, а не с бетонни основи. Търгът за изработване на чугунените елементи на църквата е спечелен от виенската фирма "Рудолф Филип Ваагнер", макар тя да не е строила дотогава железни църкви, но вече има стабилен авторитет в областта на железните изработки.
Елементите, тежащи 500 тона, са изработени във Виена между 1893 и 1895 и са откарани по железницата до Триест, а оттам с параходи до Цариград. Скелетът на църквата е от стомана, а страните от ковано желязо, всички елементи са захваната основите с болтове, гайки и нитове – общо около 4 милиона. Сглобяването на Желязната църква приключва на 14 юли 1896 г.
Източник: Уикипедия

 

Оценете
(3 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

 


 


 

Нови коментари

Абониране

Въпроси