Следвайте ни и в социалните мрежи:

1 290 600 пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за декември. Допълнителната сума към пенсията е в размер на 40 лв.
Правителството одобри отпускането на 601 802 лв. за финансово осигуряване на дейности по националните програми
Обявеното работно място за специалист с висше образование в Дирекция "Бюро по туда" - Панагюрище и тази седмица е само едно - за рехабилитатор
На 13 ноември екипи на полическото управление в Панагюрище извърши проверки на два адреса в Стрелча.
Европейският парламент потвърди във вторник предварително постигнатото през юни съгласие със Съвета на ЕС относно енергийната ефективност, възобновяемите източници
           
Ясни са финалистите в шестото изданиие на конкурса "Кмет на годината". Битката в тазгодишното издание е в 10 категории. 

Почина историкът проф. Божидар Димитров

Написана от  Неделя, 01 Юли 2018 22:52
„Напусна ни един забележителен българин, човек със силна харизма, с ярко и неподражаемо присъствие в обществения,
научния и политическия живот на страната ни", пише в съболезнователния адрес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева до близките на починалия днес 72-годишен историк проф.Божидар Димитров.
"Неговото дело, посветено на българската история, на демократичното развитие и напредъка на страната ни, винаги ще бъдат помнени и почитани", пише още председателят на Парламента.
Във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов написа: "Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон!"
"24 часа" съобщи, че професорът е починал пред блока, в който живее. Изведнъж се хванал за гърдите и паднал. Известният историк чакал дъщеря си Мария, която днес има рожден ден и трябвало да дойде да вземе родителите си, за да празнуват зааедно.
Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия.
През 1959 г. завършва основното си образование в родния град, а през 1964 г. Механотехникума в Бургас. Завършва история и археология в Софийския университет. През 70-те години на 20 век проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година.
На 24 декември 1985 г. Божидар Димитров е утвърден за старши научен сътрудник II степен.
През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ).
Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 година Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов, с когото е в приятелски отношения. Затова е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. Преди парламентарните избори през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. Партията го издига за депутат и той е избран като мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район.
В първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.


Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

 


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси