Следвайте ни и в социалните мрежи:

Предложение за утвърждаване и дофинансиране на 13 маломерни паралелки в училищата на община Панагюрище за учебната 2018/2019 година
Първите посланици на турнира по тенис на маса Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open в Панагюрище Мария Йовкова и Денислав Коджабашев
Правителството прие промени в свое Постановление № 129 от 2000 г., с което се определят минималните диференцирани размери на паричните средства
Бързи производства се водят спрямо няколко нарушители на движението по пътищата, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Пазарджик.
Под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев от 5 до 23 юли в община Марица се провеждат XXIII държавни игри на спортистите от малките селища.
Днес се навършват 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев.

Почина историкът проф. Божидар Димитров

Написана от  Неделя, 01 Юли 2018 22:52
„Напусна ни един забележителен българин, човек със силна харизма, с ярко и неподражаемо присъствие в обществения,
научния и политическия живот на страната ни", пише в съболезнователния адрес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева до близките на починалия днес 72-годишен историк проф.Божидар Димитров.
"Неговото дело, посветено на българската история, на демократичното развитие и напредъка на страната ни, винаги ще бъдат помнени и почитани", пише още председателят на Парламента.
Във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов написа: "Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон!"
"24 часа" съобщи, че професорът е починал пред блока, в който живее. Изведнъж се хванал за гърдите и паднал. Известният историк чакал дъщеря си Мария, която днес има рожден ден и трябвало да дойде да вземе родителите си, за да празнуват зааедно.
Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия.
През 1959 г. завършва основното си образование в родния град, а през 1964 г. Механотехникума в Бургас. Завършва история и археология в Софийския университет. През 70-те години на 20 век проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година.
На 24 декември 1985 г. Божидар Димитров е утвърден за старши научен сътрудник II степен.
През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ).
Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 година Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов, с когото е в приятелски отношения. Затова е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. Преди парламентарните избори през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. Партията го издига за депутат и той е избран като мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район.
В първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.


Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси