Следвайте ни и в социалните мрежи:

1 290 600 пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за декември. Допълнителната сума към пенсията е в размер на 40 лв.
Правителството одобри отпускането на 601 802 лв. за финансово осигуряване на дейности по националните програми
Обявеното работно място за специалист с висше образование в Дирекция "Бюро по туда" - Панагюрище и тази седмица е само едно - за рехабилитатор
На 13 ноември екипи на полическото управление в Панагюрище извърши проверки на два адреса в Стрелча.
Европейският парламент потвърди във вторник предварително постигнатото през юни съгласие със Съвета на ЕС относно енергийната ефективност, възобновяемите източници
           
Ясни са финалистите в шестото изданиие на конкурса "Кмет на годината". Битката в тазгодишното издание е в 10 категории. 

Отдаваме почит на възрожденеца Паисий Хилендарски, съградил картината на българското минало в "История славянобългарска"

Написана от  Вторник, 19 Юни 2018 15:37
Паисий Хилендарски е ключова фигура в Българското възраждане.
Известен е със своята забележителна "История славянобългарска", 
която, както сам посочва в послеслова си, не пише, а „съвъкупява“, т.е. събира, за да съгради историята на българското минало.
Той е роден в гр. Банско през 1722 година. Брат му Лаврентий е игумен в Хилендарския манастир, а другият му брат - Вълчо, е щедър дарител на църкви и манастири. Паисий постъпва като послушник в Рилски манастир, а през 1745 г. отива при брат си Лаврентий в Хилендар, където приема монашество.
В манастира Паисий се образова и като таксидиот обикаля села и градове, за да събира помощи и да привлича поклонници за манастира. Тов дава възможност на Паисий да види тежкото положение на българския народ под гръцко-турското владичество. В атонските манастири пък той преживява надменното и презрително отношение към българите, които са смятани за прости и груби, защото нямат история. Така през 1762 г. се ражда неговата "История славянобългарска", която започва с два предговора - "Ползата от историята" и "За тези, които искат да прочетат или чуят..."
Два момента в "История славянобългарска" са особено интересни, понеже стават ценностни ядра и на по-късни литературни произведения - приемането на християнството и началото на Второто българско царство.
На Паисий поссвещават страниици по-късно Васил Друмев, Петко Славейков, Марин Дринов и др.
Денят на смъртта на Паисий е неизвестен, поради което паметта му се почита от Църквата на неговия имен ден - 19 юни.
За година на смъртта му се счита 1773, а мястото е Станимака (Асеновград)
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

 


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси