Следвайте ни и в социалните мрежи:

Предложение за утвърждаване и дофинансиране на 13 маломерни паралелки в училищата на община Панагюрище за учебната 2018/2019 година
Първите посланици на турнира по тенис на маса Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open в Панагюрище Мария Йовкова и Денислав Коджабашев
Правителството прие промени в свое Постановление № 129 от 2000 г., с което се определят минималните диференцирани размери на паричните средства
Бързи производства се водят спрямо няколко нарушители на движението по пътищата, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Пазарджик.
Под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев от 5 до 23 юли в община Марица се провеждат XXIII държавни игри на спортистите от малките селища.
Днес се навършват 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев.

Отдаваме почит на възрожденеца Паисий Хилендарски, съградил картината на българското минало в "История славянобългарска"

Написана от  Вторник, 19 Юни 2018 15:37
Паисий Хилендарски е ключова фигура в Българското възраждане.
Известен е със своята забележителна "История славянобългарска", 
която, както сам посочва в послеслова си, не пише, а „съвъкупява“, т.е. събира, за да съгради историята на българското минало.
Той е роден в гр. Банско през 1722 година. Брат му Лаврентий е игумен в Хилендарския манастир, а другият му брат - Вълчо, е щедър дарител на църкви и манастири. Паисий постъпва като послушник в Рилски манастир, а през 1745 г. отива при брат си Лаврентий в Хилендар, където приема монашество.
В манастира Паисий се образова и като таксидиот обикаля села и градове, за да събира помощи и да привлича поклонници за манастира. Тов дава възможност на Паисий да види тежкото положение на българския народ под гръцко-турското владичество. В атонските манастири пък той преживява надменното и презрително отношение към българите, които са смятани за прости и груби, защото нямат история. Така през 1762 г. се ражда неговата "История славянобългарска", която започва с два предговора - "Ползата от историята" и "За тези, които искат да прочетат или чуят..."
Два момента в "История славянобългарска" са особено интересни, понеже стават ценностни ядра и на по-късни литературни произведения - приемането на християнството и началото на Второто българско царство.
На Паисий поссвещават страниици по-късно Васил Друмев, Петко Славейков, Марин Дринов и др.
Денят на смъртта на Паисий е неизвестен, поради което паметта му се почита от Църквата на неговия имен ден - 19 юни.
За година на смъртта му се счита 1773, а мястото е Станимака (Асеновград)
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси