Следвайте ни и в социалните мрежи:

Работните места за специалисти с висше образование, обявени тази седмица в Дирекция "Бюро по труда"- Панагюрище, са:
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ"АД

               гр. Панагюрище
ПРОДАВА СЛЕДНОТО УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
ДНЕС /19 февруари/ звездобройците ще могат да се възхитят на явлението супер снежна луна. В 17.55 часа българско време на небето ще се покаже най-голямата и ярка Луна за тази година.
На 15 февруари в залата на 79 СУ "Индира Ганди" в София се проведе изпит по таекуон-до за степени до 4 гуп.
На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на тогавашна София е изпълнена присъдата, издадена срещу Васил Иванов Кунчев – смърт чрез обесване.
     При рутинна проверка на улица в Панагюрище местните полицаи установили, че 17-годишен тийнейджър от село Оборище
Атанас Сугарев Атанас Сугарев

С песни и спомени отбелязахме 120 години от рождението на Атанас Сугарев

Написана от  Събота, 10 Февруари 2018 20:01
120-годишнината от рождението на Атанас Сугарев – Учителят, събра на 10 февруари в панагюрското читалище „Виделина-1865“
десетки хора, имали по различен начин досег с краеведа, отдал половин век от живота си, за да обогати културната история на града. Събитието бе организирано от читалището и Исторически музей - Панагюрище. 
Биографични данни за скромния будител Атанас Сугарев, роден на 10 февруари 1898 год., и значимия му принос за Панагюрище
поднесе неговата внучка Василка Сугарева.

Последваха изпълнения на първокласничките Наталия Пашова и Преслава Гугова,
възпитанички на музикалния педагог Величка Маслева. Първата изпя "Я кажи ми, облаче ле бяло", а втората песен за будителите.


След тях с песента "Устрем" допълнителен колорит на музикалния фон придаде Надежда Ковачева,
възпитаничка на Нона Немигенчева.

 "Помня го като един славей и много хубаво свиреше на цигулка", сподели музикантът Андрея Манев впечатления за Атанас Сугарев - Учителят, за когото музиката не е единствената страст. Както Паисий оставя на българите своята "История славяноболгарская", така Атанас Сугарев оставя на своите съграждани наследство от около 900 страници, посветени на родния край. За краеведската и изследователска дейност на Учителя разказа доц.Атанас Шопов, директор на Историческия музей. Той обърна внимание, че Атанас Сугарев е първият професионален директор на музей "20 април". Извършва проучвателната си дейност безкористно и безшумно, воден единствено от любовта си към родния край.

Доц. Шопов цитира именити българи като Симеон Радев, Ефрем Карамфилов, проф.д-р Петър Дееничин, с които Атанас Сугарев е общувал и които дават високи оценки за написаното от него. Издирва и записва над 1000 народни песни, като нотира около 60. Вокална група "Радеан" с ръководител Анета Калпакова към читалище "Виделина-1865" изпълни три от тях. Последва видео с "Романтичен валс" на Панчо Владигеров в изпълнение на талантливата Марина Димитрова - правнучка на Атанас Сугарев.
Мили спомени за него разказаха Дочка Атанасова, Цветана Манева, актьорът Георги Радомиров, внукът Атанас Сугарев, а впечатления споделиха Катя Зографова, Красимира Василева и поетът Иван Станчев.
Спомням си го като "слабичък човек с тъмен костюм... В часовете по музика пак с костюм, но и с цигулка... Никога няма да забравя, че ни въведе в света на музиката", сподели г-жа Донка Атанасова.


"Познавам го от много малка. Имала съм уважение и респект към учителя и човека. Беше строг, беше взискателен, беше справедлив. От него чух за първи път за Елена Николай", върна се назад в годините Цветана Манева. Когато за първи път отишла в дома на Учителя, тя се удивила от огромната библиотека на стената. Впечатлила се и от "огромното семейство", което се хранело на една маса. "Прекланям се пред делото на Атанас Сугарев" и желанието му "да поучи и вразуми панагюрци",
каза г-жа Цветана Манева.За музиканта, историографа, журналиста и човека Атанас Сугарев, отдал повече от 60 години от живота си за обществено-полезна дейност, неговият внук Атанас Сугарев разказа как са го посрещали хората в различни населени места на Панагюрския край. "Ставаха и му целуваха ръката като на светец", акцентува той.


Когато минаваше по коридора в училището, винаги беше замислен и всички заставахме мирно. Ако съм научил нещо, за да чувствам Панагюрище като свиден кът, и духът ми да се вълнува, ролята е на Атанас Сугарев, каза актьорът Георги Радомиров.
Думата "краевед" е една от неговите титли. Той носи от духа на свободомислещите. Учителят е най-топлото, най-интимното определение. Атанас Сугарев стои достойно в моята последна книга. Стои достойно до Пенчо Славейков и Пейо Яворов. Трябва да популяризираме неговото име. Нашият град е дал и културни подвизи на България, заяви литературният изследовател Катя Зографова.


Атанас Сугарев завършва Педагогическото училище в Панагюрище и години след това разпръсква светлината на знанието в различни населени места. След като изкарва курсове при известния музикант и педагог Добри Христов, професор в Музикалната академия, е назначен  за редовен учител по пеене в прогимназията на родното Панагюрище. Там работи до пенсионна възраст.
Той е не само 
учител по музика, а просветител, възпитател, читалищен деец, изтъкнат хоров диригент, сътрудник и редактор на читалищния вестник „Оборище”. Пише ценни студии и монографии, сред които се открояват: „Левски в Панагюрище и Панагюрския край“, „Съединението на княжество България и ролята на Панагюрище“, „Кърджалийските нападения в Панагюрище“. Автор е на биографиите на главния шивач на Априлското въстание Деян Белишки и сподвижника на Левски свещеник Поликарп Чуклев.
За заслугите си към Панагюрище Атанас Сугарев получава много грамоти, дипломи, почетни значки, ордени. Между тях по-значимите са златна значка „Отличие за културна дейност“, златна значка „Отличие за читалищна дейност“, сребърен орден „Кирил и Методий“, Почетен знак „За заслуга към град Панагюрище“.


Оценете
(5 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

 


 


 

Нови коментари

Абониране

Въпроси