Следвайте ни и в социалните мрежи:

В изпълнение на дейностите за 2017 г. по  Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести /2014-2020г./ и по заповед от 20 ноември
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
                 www.asarel.com
Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет”АД е първата, най-голяма и водеща българска минна компания за открит добив и обогатяване на медни руди.
Екипът на ДГ „Звънче” спечели проект по Национална програма „Развитие на системата на предучилищното образование”, финансиран от Министерство на образованието и науката.
На 24 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченица Екатерина - една от най-образованите жени на своето време.
Червенокръстците в Панагюрище сътвориха първите си коледни украси в отворилата на 20 ноември „Работилница на Дядо Коледа“.
Двама водачи, предложили подкупи на полицаи от РУ-Панагюрище, са задържани в рамките на изминалото денонощие,
Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище и параклисът в "Асарел-Медет" АД Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище и параклисът в "Асарел-Медет" АД СНИМКИ: Архив на oshtepan.com

Честит имен ден на Параскева и Лъчезар!

Написана от  Събота, 28 Октомври 2017 11:58
На 28 октомври Православната църква почита паметта Св. великомъченица Параскева, св.мъченици Тарентий и Неонила, и на преподобни Стефан Саваит.

Имен ден имат всички, носещи имената Параскева, Лъчезар и Лъчезара.
Параскева се родила в семейството на благочестиви християни от Икония, Мала Азия. Била единствената дъщеря и наследила голямо богатство. Но християнската ѝ добродетелност я правела безразлична към земните блага и изкушения.
Затова девойката се отдала на скромен и смирен живот. Раздала наследството си за дрехи на голите, за храна на бедните и гладните, за подслон на странниците.
Това предизвикало злоба и ненавист у съгражданите ѝ езичници. И когато през 303 г. започнали гоненията срещу християните, заловили Параскева и я изпратили на съд, за да отговаря за делата си.
Съдията бил запленен от красотата на девицата. Опитал с благи думи да я склони да се отрече от вярата си и дори я поискал за своя съпруга. Боголюбивото момиче било готово на всякакви страдания, но не и да престъпи Божиите закони. Разгневеният съдия заповядал да бият жестоко непокорната християнка.
А Бог лекувал раните на мъченицата и ѝ давал необикновена сила.
Един ден неочаквано за всички Параскева пожелала да отиде в езическото капище. Съдията се надявал да се покае.
Но вместо това, тя с поглед и молитва съборила идолите и те се разпилели.
Обезумял от безсилие, съдията заповядал да изгорят мъченицата на клада.
А когато видял как огънят гали полумъртвото ѝ тяло, наредил да отсекат главата на мъченицата с меч.
Така през 303 г. завършил славният живот на св.великомъченица Параскева.
 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

 


 


 

lezginka


 

lezginka

Абониране

Въпроси