"Асарел-Медет" АД "Асарел-Медет" АД oshtepan.com

Изложбата „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“ в София ще е до 28 януари

Написана от  Неделя, 14 Януари 2018 15:44
В австрийската столица Виена над 100 хиляди души видяха изложбата „Първото злато. Ада тепе – най-старият златен рудник в Европа“.
Тя бе експонирана в продължение на три месеца в Музея за история на изкуството със съдействието на „Асарел-Медет“АД. На две мултимедийни устройства, купени от „Асарел-Медет“АД и дарени на Археологическия музей към БАН, всеки посетител имаше възможност да научи любопитни подробности от историята на най-стария рудник в Европа -  Ада тепе край Крумовград.
„Нашата цел беше да покажем на международната публика едни от най-атрактивните археологически артефакти от благородни метали от бронзовата епоха от днешните български земи. Изложбата във Виена беше и възможност да представим първи резултати от широко международно научно сътрудничество, свързано с проучванията на най-стария, засега, известен златодобивен рудник на територията на Европа“. Това обясняват организаторите на изложбата - Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките и Музеят за източна и европейска археология при Австрийската академия на науките.
Големият успех на изложбата в Европа събуди у организаторите идеята да я покажат и пред широката общественост в България. Тъй като толкова голяма, специализирана само за бронзовата епоха, временна експозиция тук не е правена никога, първоначалната идея бе разширена.
Така пред родна публика е представена изложбата „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“.Развитието на обществото и технологиите през бронзовата епоха, културните контакти и находките от благородни метали, развитието на миньорството и металургията като професии са илюстрирани не само чрез многобройните находки, но и чрез мултимедийно представяне и 3D възстановки. Изложбата може да бъде посетена до 28 януари 2018 г. в Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките в София. 
Източник и снимки:
Фейсбук страницата на "Асарел-Медет" АД
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси