Изложбата на д-р Станислав Бадаланов Изложбата на д-р Станислав Бадаланов oshtepan.com

Д-р Станислав Бадаланов от Спешно отделение на панагюрската болница откри първата си изложба живопис

Написана от  Неделя, 17 Декември 2017 21:27
Изложба живопис на д-р Станислав Бадаланов бе открита в Исторически музей-Панагюрище на 15 декември. Тя съдържа 46 творби, утвърждаващи красотата на живота
и поддържащи равновесието в него. Картините пресъздават стойностни и силни преживявания на автора, свързани с мириса на река Дунав, прекрасните мъгливи изгреви, златните и пурпурни залези над нея, старите рибарски лодки и мрежи… Пренасят ни в спомените му за едно отиващо си време, в което от ранни зори хората са на нивата с волски или конски впрягове … Усилват пулса ни с танца на нестинарката, утоляват жаждата ни от менците на момата и ни отпускат с аромата на природата от Югозападна България. Части от нея са пленили душата и са завладели сърцето на д-р Станислав Бадаланов. Изложбата е един приказен свят, показан  по начина, по който той го е усетил.
Платната му впечатляват с различни сюжети от реалния живот и въздействат с топлите цветове и палитрата от дълбоки чувства.

Изложбата откри директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов. За него в творбите на д-р Бадаланов
всеки би открил нещо свое, защото те разкриват тънките нюанси на човешкия живот, състояния и настроения.
Д-р Станислав Бадаланов сподели, че е израснал на Дунав и по-голяма част от картините му са повлияни от това място. Това е първата самостоятелна изложба живопис, която прави.

На откриването й присъстваха колеги и приятели на д-р Бадаланов, кметът на община Панагюрище Н. Белишки и зам.-кметът Г. Матанова, членове на Лайънс клуб – Панагюрище, ценители на изкуството. Изложбата на д-р Бадаланов е епилог на тазгодишния Салон на изкуствата в Исторически Музея, каза доц.д-р Атанас Шопов и съобщи, че картините могат да се видят до края на януари 2018 г.
Д-р Станислав Бадаланов е роден в гр.Лом на 26 януари 1963 год., където завършва средното си образование. Дипломира се като лекар в Медицински Университет - София през 1994 г.  Специалист е по медицинска паразитология от 2006 г. Работил е в СБАЛИПБ “Проф.Ив. Киров” ЕАД- София, а от началото на 2017 год. е лекар в Спешно отделение в МБАЛ “Уни Хоспитал”- Панагюрище. В него работи и съпругата му д-р Емилия Бадаланова, която има две специалности – по инфекциозни болести и епидемиология. Двамата имат син Кирил.

За oshtepan.com и в-к „Още ПЛАМ“ д-р Бадаланов разказа, че рисува още от детската градина. От IV клас започва да посещава курсове по рисуване при ломския художник Иван Манойлов. Най-много му допадат произведенията на Леонардо да Винчи и Микеланджело, а холандските и немските майстори са по-далечни от неговата душевност. Харесва също и някои от произведенията на импресионистите и по-конкретно на Моне.
Оценете
(6 гласа)

1 коментар

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси