честване на 145 години от създаване на читалище "Пробуда-1872" в с.Баня, Панагюрско честване на 145 години от създаване на читалище "Пробуда-1872" в с.Баня, Панагюрско СНИМКИ: Павлина Вайсилова

С рецитал „Пътят на светлината“, песни и танци банци честваха 145 години от създаването на читалище „Пробуда-1872“

Написана от  Понеделник, 06 Ноември 2017 13:28
Близо два часа и половина продължи празничната програма, с която на 4 ноември читалище "Пробуда 1872" в Баня чества 145 г. от своето създаване.
Историята му започва с основаването на Българско ученолюбиво дружество "Мравка" през 1872 година. През 1907 г. то се преименува в читалище "Пробуда", като негови основатели са учителят Никола Барбалов, Григор Симеонов, Иван Живков, Петър Конов, Георги Юруков, свещеник Лука Славев, Иван Брънчев и Георги Шалаванков, припомни Радка Мутева, секретар на „Пробуда-1872“ вече 35 години.
Никола Барбалов се образова за учител в класното училище в Панагюрище и е поборник от революционния комитет на поп Грую Бански.  
Радка Мутева открои и делото на просветителя Добри Юруков, който основава редакцията на "Факел", едно от първите литературни списания, и  има лична кореспонденция с руския писател Лев Николаевич Толстой.
„Където има корени, има и изгреви“, подчерта накрая Радка Мутева.
Приветствия към многобройната публика отправиха председателят на „Пробуда-1872“ Костадин Вранчев и кметът на село Баня Стоян Ножделов.
Поздравителни адреси бяха изпратили кметът на община Панагюрище, председателят на Общински съвет – Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД и читалищата от общината.

Празничната програма започна с рецитала „Пътят към светлината“, изнесен предимно от децата на с.Баня.

Последва танц на водните нимфи и изказване на студента в НАТВИЗ Георги Ножделов, чийто първи стъпки в изкуството са в читалище „Пробуда-1872“.  Той сподели, че сега, когато все по-рядко има възможност да е в родното си село, познати и приятели го питали: „Гошо, що чиниш в това забутано село?“ На 4 ноември той отговори, че се връща, защото „тук го има оня български дух, който звучи като въстаническа пушка, оная атмосфера с дъх на шарена сол“. Накрая заключи: „Хората сме преходни, а този дух остава. Пазете го, за да го пазя и аз!“
След Георги Ножделов на сцената на банското читалище се изявиха Вокална група „Георги Шаранков“ към пазарджишкото читалище „Виделина-1862“ и формция „Здраве“ от с.Баня с ръководител Илия Калоянов, братята Дунчеви от Пазарджик.
Стихотворението на Стоян Михайловски „Химн на Св.Св.Кирил и Методий“ патетично рецитира 86-годишната Парашкева Йорданска, а представители на фолклорен ансамбъл „Огнените“ от с.Бусманци, Столична община, освен народни танци представиха и миниспектакъл за любовта, която връхлита и не пита от какъв род и каква религия произхождаш.
Самодейциите от с.Баня показаха обичая „Гергьовден“, с който досега имат спечелени 2 златни и 2 сребърни медал от различни фолклорни фестивали.
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси