Мястото, където живеят саамите и Европейският парламент Мястото, където живеят саамите и Европейският парламент Alamy/Legion-Media и архив на oshtepan.com

Безплатна прожекция на „Кръвта на саамите“, финалист на награда ЛУКС за 2017, ще има в София на 10 ноември

Написана от  Понеделник, 06 Ноември 2017 08:09
Прожекция с вход свободен на финалиста на награда „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2017 г. – филмът „Кръвта на саамите“ (Sámi Blood) 
ще има на 10 ноември от 20.00 ч. в Културен център G8 в София. Събитието е част от инициативата за едновременни прожекции с дискусии, организирани за трета поредна година. Филмът ще се излъчва едновременно в 12 държави членки на ЕС. Зрителите ще могат да вземат безплатен пропуск за прожекцията на касата на Културен център G8.
Прожекцията на филма „Кръвта на самите“ ще бъде открита в 20.00 ч. от представител на Информационното бюро на Европейския парламент в България. Със специално видеообръщение ще се включи и българският представител в журито на осмото издание на инициативата „28 пъти кино“ и посланик на Наградата Лукс в България за 2017 г. Филип Морозов. След филма ще бъде осъществена пряка връзка с екипа на филма (режисьора Аманда Кернел, актрисата Лене Сесилия Спарок и продуцента Ларс Линдстрьом) в Брюксел. Всеки зрител ще има възможност да им зададе въпрос чрез Туитър и да се включи в общата дискусия. Филмът ще се прожектира едновременно на 10 езика в 12 държави.
Пропуските за свободния вход могат да бъдат получени на касата на Културен център G8 от 1 ноември до изчерпване на количествата. Поради ограничения брой места в залата, всеки зрител ще може да получи само по 1 билет.
С 15 награди и 11 номинации от различни фестивали „Кръвта на саамите“ се нарежда сред финалистите на тазгодишните награди ЛУКС на Европейския парламент. Филмът проследява историята на Еле Маря, четиринадесетгодишно момиче, произхождащо от семейство еленовъди от народа саами. Подложена на унижения от страна на „доброжелателни“ шведи, тя започва да мечтае за един друг живот. За да го постигне, трябва да се превърне в някой друг и да скъса всички връзки със семейството и културата си. Когато след дълги години тя се завръща в родното си място в северна Швеция за погребението на сестра си, Еле Маря се изправя пред въпроса дали отхвърлянето на корени ѝ не е било самозаблуда.

Наградата "ЛУКС" на Европейския парламент
цели да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Всяка година Европейският парламент организира филмови дни ЛУКС, които представят финалистите в конкурсната програма. Замисълът е да се преодолее основната бариера пред европейското кино – езиковата, като филмите се излъчват с вход свободен и със субтитри на всички 24 официални езика в ЕС.
Финалистите за филмовата награда"LUX" за 2017 г. („120 удара в минута“, „Кръвта на саамите“ и „Уестърн“) ще бъдат показани в България на специални прожекции с вход свободен през декември, организирани от Информационното бюро на ЕП в страната.

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси